Efterårsskønhed og efterårstravlhed

Efteråret er en travlt tid i det grønne – det er nemlig et rigtig godt tidspunkt at arbejde med både træer, buske og stauder. Derfor bad vi Christian, som er gartner, om at fortælle os lidt om, hvilke projekter driften er i gang med på de grønne områder. Han forklarede, at det, de har mest fokus på lige nu, er at få det allerbedste ud af de mange planter, vi faktisk har i Hjortegården.

Det er irriterende når buske og træer er i vejen, og samtidig får de en helt forkert form, når de hele tiden bliver klippet til at passe ind et sted, hvor der faktisk ikke er plads til dem. Derfor bliver nogle af dem nu flyttet til nye steder, hvor de vil kunne blive meget flottere end før og hvor vi kan få mere glæde af dem.

Et andet vigtigt stykke arbejde, som folkene fra driften har været i gang med, er at klippe nogle af busketterne kraftigt ned. Det lyder måske mærkeligt, men det er for at få buskene til at sætte nye skud fra bunden, så de bliver mere tætte. Så bliver de meget pænere at se på, og der kan heller ikke så let vokse ukrudt under dem. Samtidig vil nogle af de gamle, trætte buske begynde at sætte blomster igen – derfor kalder man nogle gange sådan en nedklipning for en ’foryngelsesbeskæring’.

Der sker også ting og sager i de små bede i parterre, hvor nogle af stauderne (blomster og andre planter, der lever længere end en enkelt sæson) er blevet delt op i flere små planter og sat rundt i forskellige bede. Lige nu ser det ikke ud af ret meget – noget af det ser nærmest grimt ud. Men når man har med planter at gøre, er det vigtigt at være tålmodig. Mange af stauderne bliver først rigtig flotte til foråret, og træer og buske, som er blevet flyttet, skal have lidt tid til at få rigtigt fat i jorden i deres nye hjem. Det vil også tage noget tid før busketterne er oppe i normal højde igen.

Vi skulle hilse fra Christian og sige, at folkene fra driften gerne vil skabe noget rigtig godt her i Hjortegården, og at I endelig må spørge, hvis der er noget, I undrer jer over i forbindelse med de nye tiltag på de grønne områder. I må også meget gerne komme med idéer, for selvom det ikke er muligt at opfylde alles ønsker, vil de meget gerne lade sig inspirere af jeres forslag.

Husk også, at du har mulighed for at blive en del af afdelingens frivillige grønne gruppe, som blev oprettet på afdelingsmødet i september. Der kommer snart mere information op om gruppen og om, hvordan man kan være med. Så følg med her på siden, f.eks. ved at skrive din e-mailadresse ind i feltet i nederste venstre hjørne – så får du alle nyheder direkte i din private indbakke.

Gartner Christian
Gartner Christian

 

 

 

 

 

Christian er uddannet gartner og har arbejdet i Hjortegården siden april. Før han kom hertil, arbejdede han i fem år som gartner i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme på Slotsholmen i København. Han har altså været med til at passe og pleje blomster, buske og træer i Det Kongelige Biblioteks Have.